Šodien vēlos atgādināt par ļoti vienkāršu, ātri pagatavojamu un reizē garšīgu uzkodu, kas savulaik PSRS laikos bija ārkārtīgi populāra un bieži sastopama gandrīz katrā ģimenē.
Man tas saistās ar patīkamām atmiņām. Kad mēs ar vīru tikko bijām apprecējušies un pirmo reizi biežāk devāmies ciemos pie viņa mātes, viņa šo uzkodu gatavoja diezgan bieži. Viņa to sauca par “ebreju uzkodu”. Skatoties tagad, tas pat šķiet mazliet smieklīgi un reizē ļoti zīmīgi — padomju laikos populāra, vienkārša uzkoda ar šādu nosaukumu… Kā minimums – interesanti un savā ziņā pat simboliski.
Vai jūsu ģimenēs to gatavoja? Dažreiz viņa to gatavoja tikai no kausētā siera, citreiz pievienoja vārītu olu. Abās versijās tas bija ļoti garšīgi. Kopumā šī uzkoda ir kļuvusi par mūsu ģimenes tradīciju – viegli pagatavojama, sastāvdaļas vienmēr ir pieejamas, un pats galvenais – man tā ļoti patīk…
Viena no galvenajām sastāvdaļām – vārīta ola. Un tas šo uzkodu padara par ļoti vērtīgu. Ola ir pilnvērtīgs olbaltumvielu avots, kas nodrošina ilgstošu sāta sajūtu. Tajā ir arī būtiski vitamīni un minerālvielas, piemēram, A, D, E vitamīns, B grupas vitamīni, kā arī dzelzs, cinks un selēns.
Vārītas olas palīdz uzturēt muskuļu masu un enerģijas līmeni, kas ir īpaši svarīgi aktīviem cilvēkiem un sportistiem.
Precīzas sastāvdaļas atradīsi raksta beigās!
Ķeramies klāt pagatavošanai!
Gatavošana:
Tātad, vārītas olas rīvē uz rupjas rīves.
Kausēto sieru arī sarīvē uz rīves, tikai uz mazās rīves.
Kā arī nesen kausētajam sieram sāku pievienot arī parasto cieto sieru, manuprāt sanāk daudz garšīgāks, galvenais paņemt pēc savas vēlmes garšīgāko un mīļāko sieru. Sieru arī sarīvēju uz smalkās rīves.
Visas sastāvdaļas apvienoju salātu bļodā.
Pievieno sasmalcinātu ķiploku, majonēzi, samaisa. Sāli nelieku, bet tas laikam pēc garšas. Lai iegūtu vēl vairāk garšvielu, varat pievienot maltus melnos piparus.
Tas arī viss, gardā uzkoda ir gatava un var pasniegta uzreiz. Tas piestāvēs jebkuram ēdienam.
Sastāvdaļas:
Vārīta ola – 3 gab
Kausēts siers – 2 gab
Cietais siers – 100 grami
Majonēze – 2-3 ēdamkarotes
Ķiploki – 2-3 krustnagliņas
Sāls, malti melnie pipari pēc garšas
Lapu apetīti!














